Przemysł rolno-spożywczy
Interdyscyplinarny charakter CNBCh UW pozwala na rozwiązywanie kompleksowych, interdyscyplinarnych problemów, z jakimi zmagają się podmioty działające w branży rolno-spożywczej. Centrum oferuje m.in. szereg procedur analitycznych (łącznie z opracowywaniem nowych metod) do badań produktów spożywczych, w tym m.in. akredytowane metody badawcze oznaczania metali w wodzie i glebie. Zespoły skupione w CNBCh UW specjalizują się również w analizach środowiskowych, badaniach bioróżnorodności, analizach mykologicznych czy badaniach taksonomicznych m.in. roślin z rodziny baldaszkowatych. Dzięki grupom badawczym specjalizującym się w chemii i syntezie organicznej jesteśmy w stanie opracować nowe preparaty o szerokim spektrum zastosowania (np. nawozy sztuczne) lub pomóc w optymalizacji obecnie stosowanych ścieżek syntezy, przygotowując personalizowane katalizatory reakcji chemicznych