Projekty finansowane z programu Horyzont Europa realizowane w CNBCh UW:

- PaluWise (HORIZON-CL6-2024-CLIMATE-01-3)
okres realizacji: 1.02.2025 r. – 31.07.2029 r.
tytuł: “PALUdiculture DEMOnstrations providing multi-actor approaches and recommendations towards largescale deployment in the EU”.
Projekt, realizowany przez grupę badawczą Ekologia Mokradeł pod kierunkiem prof. Wiktora Kotowskiego, koncentruje się na opracowaniu mechanizmów ponownego nawodnienia zdegradowanych torfowisk.
- ChimSep (Marie Skłodowska-Curie Actions – European Joint Doctorates)
okres realizacji: 1.09.2023 r. -31.08.2027 r.
tytuł: “Chemistry improvement thanks to Separation by membrane processes”.
Celem projektu jest wykształcenie grona ekspertów posiadających unikatową wiedzę w dwóch kluczowych obszarach współczesnego przemysłu chemicznego, katalizy oraz procesów oczyszczania uzyskanych produktów. Projekt realizowany w ramach Laboratorium Syntezy Metaloorganicznej, kierowanego przez prof. Karola Grelę.
- Remote NMR (EU Horizon Europe Research & Innovation Programme)
okres realizacji: 01.07.2022 r.- 30.06.2025 r.
tytuł: “Remote NMR (R-NMR): Moving NMR infrastructures to remote access capabilities”.
Celem projektu jest rozwój zdalnego dostępu do spektrometrów NMR, umożliwiający efektywną pracę badawczą bez konieczności fizycznej obecności w laboratorium. Projekt jest realizowany przez grupę badawczą Nowe Metody Spektroskopii, kierowaną przez prof. Wiktora Koźmińskiego.
- PATHFOOD (EU Horizon Europe Research & Innovation Programme)
okres realizacji: 1.09.2024 r. – do 31.01.2027 r.
tytuł: “Tworzenie zrównoważonego, funkcjonalnego łańcucha żywnościowego: droga do neutralności klimatycznej UE i poprawy zdrowia”.
Celem projektu realizowanego przez grupę badawczą Analityczne Centrum Eksperckie pod kierownictwem prof. Ewy Bulskiej jest opracowanie innowacyjnych technologii wzbogacania żywności w selen, co przełoży się na zwiększenie biodostępności tego pierwiastka oraz rozwój innowacyjnych produktów spożywczych. |