Świat z Mikroplastikiem: Spożycie, źródła, wpływ na ludzi i środowisko!

09 01 2024
Mikroplastik to obecny problem w naszym środowisku, a konsumowanie go przez ludzi jest niemal nieuchronne. Mimo to, dokładne ilości spożywanego mikroplastiku wciąż stanowią temat badań i dyskusji naukowej. Niektóre badania (Pletz, M. (2022). Ingested microplastics: do humans eat one credit card per week?. Journal of hazardous materials letters, 3, 100071) sugerują, że spożywamy tygodniowo mikroplastik w ilości równoważnej karcie kredytowej!
Mikroplastik może przedostać się do naszego organizmu różnymi drogami, głównie poprzez spożywanie zanieczyszczonej żywności, picie zanieczyszczonej wody oraz wdychanie powietrza zawierającego mikroplastik. Produkty spożywcze, takie jak ryby, skorupiaki, owoce morza, miód i woda butelkowana, stanowią potencjalne i już zidentyfikowane źródła mikroplastiku.
Badania wskazują, że ilości spożywanego mikroplastiku różnią się w zależności od diety, stylu życia i otoczenia. Niemniej jednak, obecnie brakuje jednoznacznych danych na temat długoterminowych skutków spożywania mikroplastiku na zdrowie człowieka.
Zachowania konsumenckie odgrywają kluczową rolę – podejmowanie świadomych decyzji dotyczących konsumpcji, ograniczanie używania plastiku, wsparcie recyklingu i propagowanie praktyk zmniejszających emisję mikroplastiku, są istotne dla ochrony środowiska.
Dalsze badania, aby lepiej zrozumieć wpływ mikroplastiku na zdrowie ludzi i środowisko, są niezbędne,
Projekt Interreg Baltic Sea Region Lakes Connect ma na celu zbudowanie sieci kontaktów między różnymi instytucjami, w tym naukowymi, w celu skutecznego rozwiązywania problemów związanych z zanieczyszczeniami wód jeziornych, w tym problemem mikroplastiku, szczególnie w kontekście turystycznego użytkowania jezior.
Wspólnie z 4 partnerami z Litwy, Łotwy i Polski dążymy do znalezienia rozwiązań minimalizujących wpływ turystyki na czystość jezior.