Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?

Czytaj więcej

Spotkanie partnerów projektu PATHFOOD: Zrównoważony łańcuch produkcji żywności funkcjonalnej wzbogaconej w selen

W dniach 12-13 września br. w Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego odbyło się spotkanie partnerów projektu PATHFOOD, którego celem jest stworzenie zrównoważonego łańcucha produkcji żywności funkcjonalnej, wzbogaconej w selen.

 

Pierwsze wspólne zdjęcie – Partnerzy projektu PATHFOOD

 

Koordynatorem projektu jest Uniwersytet Warszawski, a wśród partnerów znajdują się uznane instytucje, takie jak Universitat Autònoma de Barcelona (Hiszpania), Narodowa Rada ds. Badań Naukowych Włoch (CNR-ISB) oraz włoska firma konsultingowa REDINN. W spotkaniu uczestniczyli również Marcin Płatek z Centrum Transferu Technologii i Wiedzy UW oraz Katarzyna Jaeger z Biura Prasowego UW. W spotkaniu uczestniczyła także zdalnie p. Emanuela Galeazzi – opiekun projektu z Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych (Project Officer z European Research Executive Agency – REA).

 

Spotkanie partnerów – wymiana doświadczeń i inspiracji

 

W trakcie spotkania partnerzy mieli nie tylko okazję omówić cele projektu, ale także zapoznać się z urokami Warszawy oraz skosztować lokalnych przysmaków.

 

Program integracyjny – polskie dania, torciki z logo projektu i chwila refleksji pod pomnikiem Marii Skłodowskiej-Curie

 

Celem PATHFOOD jest opracowanie innowacyjnych metod uprawy i przetwarzania żywności, które nie tylko wspierają zdrowie publiczne, ale także przyczyniają się do realizacji celów klimatycznych Unii Europejskiej.

Projekt, finansowany w ramach programu Horyzont Europa, koncentruje się na wzbogacaniu roślin w selen oraz poprawie biodostępności tego pierwiastka. W planach jest także rozwój nowoczesnych technik uprawy, które minimalizują wpływ na środowisko oraz innowacyjnych produktów spożywczych, takich jak soki z kapusty wzbogaconej w selen.

Koordynatorką projektu z ramienia UW jest prof. Ewa Bulska, a project managerką dr Magdalena Michalska-Kacymirow. W projekt zaangażowane są także jednostki z Uniwersytetu Warszawskiego, takie jak Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych, Wydział Biologii, Wydział Prawa i Administracji.