Spotkanie inauguracyjne projektu PATHFOOD

11 09 2024
W dniach 12-13 września 2024 r. w Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych UW odbędzie się kick of meeting projektu PATHFOOD „Tworzenie zrównoważonego łańcucha żywności funkcjonalnej: Droga do neutralności klimatycznej UE i poprawy zdrowia”. Celem tego innowacyjnego przedsięwzięcia jest opracowanie zrównoważonego łańcucha produkcji żywności wzbogaconej w selen, który będzie wspierać zarówno zdrowie publiczne, jak i cele klimatyczne Unii Europejskiej.
Projekt PATHFOOD realizowany jest w ramach programu Horyzont Europa, a jego finansowanie pochodzi z konkursu HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02, wspierającego inicjatywy na rzecz dostępu do doskonałości naukowej w krajach Unii Europejskiej.
Głównym koordynatorem projektu jest Uniwersytet Warszawski, natomiast w skład międzynarodowego konsorcjum partnerskiego wchodzą także takie instytucje jak Universitat Autònoma de Barcelona (Hiszpania), Narodowa Rada ds. Badań Naukowych Włoch – Instytut Systemów Biologicznych (CNR-ISB) oraz włoska firma konsultingowa REDINN SRL.
Koordynatorką projektu z ramienia UW jest prof. Ewa Bulska – Dyrektor Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych UW, a project managerką dr Magdalena Michalska-Kacymirow z grupy badawczej Analityczne Centrum Eksperckie w CNBCh UW.
Projekt będzie się koncentrować na wzbogacaniu roślin w selen, poprawie biodostępności tego pierwiastka oraz rozwijaniu nowoczesnych technik uprawy i przetwarzania żywności, które minimalizują wpływ na środowisko. Planowane jest także opracowanie innowacyjnych produktów spożywczych, takich jak soki z kapusty wzbogaconej w selen.
Dzięki międzynarodowej współpracy, projekt umożliwi wymianę wiedzy i transfer technologii pomiędzy partnerami, a także podniesienie standardów badawczych. Ścisła współpraca z sektorem przemysłowym przyczyni się do praktycznego wdrożenia wyników badań. Projekt jest przewidziany na 36 miesięcy.
Link do programu: