PATHFOOD Summer School 2025 w Barcelonie

03 07 2025
W dniach 16–20 czerwca br. dziesięcioro przedstawicieli z Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego wzięło udział w Szkole Letniej, zorganizowanej przez Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) w Hiszpanii.
Wydarzenie odbyło się w ramach projektu PATHFOOD, którego celem jest stworzenie łańcucha żywności funkcjonalnej wzbogaconej w selen oraz poprawa biodostępności tego pierwiastka – czyli zwiększenie efektywności jego wchłaniania i wykorzystania przez organizm po spożyciu.
Program szkoły letniej obejmował intensywne wykłady, ćwiczenia praktyczne, pracę w międzynarodowych zespołach oraz wymianę doświadczeń w zakresie nowoczesnych technik analitycznych, takich jak XAS (spektroskopia absorpcji promieniowania X), XES (spektroskopia emisji X) czy XRF (fluorescencja rentgenowska). Jednym z kluczowych elementów programu była wizyta w synchrotronie ALBA, gdzie uczestnicy mogli zapoznać się z zaawansowanymi metodami analizy materiałów w czasie rzeczywistym.
Udział w PATHFOOD Summer School był doskonałą okazją do pogłębienia wiedzy, zdobycia praktycznych umiejętności, nawiązania międzynarodowych kontaktów oraz rozwoju naukowego w obszarze interdyscyplinarnych badań na styku chemii, biologii i nauk o żywności.
Serdecznie dziękujemy organizatorom z Universitat Autònoma de Barcelona za doskonale przygotowany program oraz inspirującą atmosferę!
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć:
Zdjęcia: UAB/CNBCh UW
PATHFOOD: Creating a Sustainable Functional Food Chain: A Pathway to EU Climate Neutrality and Improved Health
Koordynatorem projektu jest Uniwersytet Warszawski, natomiast w skład międzynarodowego konsorcjum partnerskiego wchodzą także takie instytucje jak Universitat Autònoma de Barcelona (Hiszpania), Narodowa Rada ds. Badań Naukowych Włoch – Instytut Systemów Biologicznych (CNR-ISB) oraz włoska firma konsultingowa REDINN SRL. W projekt zaangażowanych jest kilka jednostek z Uniwersytetu Warszawskiego – Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych, Wydział Biologii, Wydział Prawa i Administracji.
Projekt, finansowany w ramach programu Horyzont Europa (HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02), koncentruje się na wzbogacaniu roślin w selen oraz poprawie biodostępności tego pierwiastka. W planach jest także rozwój nowoczesnych technik uprawy, które minimalizują wpływ na środowisko oraz innowacyjnych produktów spożywczych, takich jak soki z kapusty wzbogaconej w selen.