Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?

Czytaj więcej

Warsztaty PATHFOOD: Jak napisać udany wniosek grantowy w Horizon Europe (online)

W ramach projektu PATHFOOD „Tworzenie zrównoważonego łańcucha żywności funkcjonalnej: droga do neutralności klimatycznej UE i poprawy zdrowia” finansowanego ze środków HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02 serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych na warsztaty online z zakresu programu Horizon Europe, obejmujące wprowadzenie do jego struktury i terminologii, tworzenie konkurencyjnych wniosków grantowych, zasady budżetowania, analizę studiów przypadku oraz praktyczne rekomendacje.

 

Zakres tematyczny warsztatów:

Wprowadzenie do programu Horizon Europe – struktura, cele, rodzaje konkursów i terminologia

Przygotowanie konkurencyjnego wniosku grantowego:
Kluczowe sekcje: Excellence, Impact, Implementation
Typowe błędy i kryteria oceny

Budżetowanie i zasady finansowe:
Koszty kwalifikowane, koszty osobowe, koszty pośrednie

Analiza studiów przypadku:
Przykład udanego wniosku Horizon Europe – wskazanie mocnych stron
Przykład nieudanego wniosku i wyciągnięte wnioski

Praktyczne rekomendacje i pytania

PATHFOOD:


Koordynatorem projektu jest Uniwersytet Warszawski, natomiast w skład międzynarodowego konsorcjum partnerskiego wchodzą także takie instytucje jak Universitat Autònoma de Barcelona (Hiszpania), Narodowa Rada ds. Badań Naukowych Włoch – Instytut Systemów Biologicznych (CNR-ISB) oraz włoska firma konsultingowa REDINN SRL. W projekt zaangażowanych jest kilka jednostek z Uniwersytetu Warszawskiego – Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych, Wydział Biologii, Wydział Prawa i Administracji.

Projekt, finansowany w ramach programu Horyzont Europa (HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02), koncentruje się na wzbogacaniu roślin w selen oraz poprawie biodostępności tego pierwiastka. W planach jest także rozwój nowoczesnych technik uprawy, które minimalizują wpływ na środowisko oraz innowacyjnych produktów spożywczych, takich jak soki z kapusty wzbogaconej w selen.