Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?

Czytaj więcej

Szkoła Letnia: Spektroskopia Absorpcji Rentgenowskiej z Użyciem Synchrotronu

W ramach projektu PATHFOOD, Tworzenie zrównoważonego łańcucha żywności funkcjonalnej: droga do neutralności klimatycznej UE i poprawy zdrowia” finansowanego ze środków HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02 serdecznie zapraszamy zainteresowanych do udziału w szkole letniej, która odbędzie się w Barcelonie, Hiszpania, od 16 czerwca do 20 czerwca 2025 r.

 

Uczestnicy:

Szkoła letnia jest skierowana do osób z tytułem doktora lub uczestników studiów doktoranckich, preferując kandydatów z dziedziny nauk ścisłych i przyrodniczych, w tym szczególnie z nauk chemicznych i nauk biologicznych. Zainteresowanie tematyką spektroskopii rentgenowskiej i jej zastosowań w badaniach żywności funkcjonalnej jest mile widziane.

Zgłoszenia:

Link do formularza zgłoszeniowego: https://forms.gle/mLH6A3ueKfbsfTBD8

Na zgłoszenia czekamy do  18 kwietnia 2025 r.

Informacje organizacyjne:

• Liczba miejsc jest ograniczona;
• Szkolenie będzie odbywać się w języku angielskim;
• Koszty zostaną pokryte są z projektu PATHFOOD;
• Osoby wybrane przez komisję rekrutacyjną zostaną poinformowane o przyjęciu do 10 maja 2025 r.

Tematyka:

  •  Podstawy teoretyczne:

– Podstawy spektroskopii rentgenowskiej
– Spektroskopia absorpcji rentgenowskiej (XANES i EXAFS)

  •  Zaawansowane techniki spektroskopii rentgenowskiej

– Spektroskopia emisji rentgenowskiej (XES i HERFD-XANES)
– Spektroskopia fluorescencyjna
– Eksperymenty in-situ/in-operando

  • Zagadnienia praktyczne

– Tryby detekcji (transmisyjna i fluorescencyjna)
– Wytyczne dotyczące przygotowania próbek

  • Inne tematy:

–  Jak aplikować o czas pomiarowy
–  Podejścia do obróbki danych
–  Szkolenie praktyczne z analizy danych (uczestnicy muszą przynieść własne laptopy)

  • Dodatkowe atrakcje:

–  Zostanie zorganizowana wizyta w Synchrotronie ALBA w piątek, 20 czerwca 2025 r.

Kontakt:

W przypadku pytań prosimy o kontakt: ekurek@cnbc.uw.edu.pl lub ewozniak@cnbc.uw.edu.pl

Więcej informacji o projekcie:

https://www.pathfood.eu/